Mascus Security Advise

Mascusovi sigurnosni savjeti

U svakom poslu postoje pojedinci koji se žele materijalno okoristit od nevinih korisnika. Mascus radi sve što je u njegovoj moći, da se ubrani pred prijevaram i da zaštiti svoje korisnike.

Dijel toga je informiranje korisnika o opasnostima, tehnikama i metodama onih koji žele naškoditi korisnikom. Zato pozivamo koristnike, da djeluju oprezno i po zdravoj pameti.

Ovaj dokument pokriva slijedeće teme:

Opći sigurnosni savjeti za kupnju i prodaju preko Mascusa

Opći sigurnosni savjeti za dostavu strojeva/prijevoznih sredstava i kupnje

Ostale vrste krivotvorenja

Upozorenje na ulogu Mascusa u dogovorima
Upozorenje o drugim načinima prijevare
Mascus direktno pomoč kod sumnje prijevare: Mascusovi kontaktni podatci i formular za povratne informacije

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Opći sigurnosni savjeti za kupnju i dostavu stroja ili vozila

Gotovina ili bankovni transfer:

I u tom primjeru možete postati žrtva prijevare:

Primjeri čestih prijevara:

Za malu pretplatu kupac  dobije pravo, da bude jedini ili prvi kupac stroja. Često je cijena takvog stroja nizka. Zbok sigurnosti prodavač zatraži, da se dijel cijene transferira na račun neke povjerene osobe. Za potvrdu transfera se prodavaču povjeri visina sume i ime vlasnika računa. Prodavač onda prenese novac sa krivotvorenom osobnom kartom i drugim dokumentima.

Informacije i dokumenti o stroju ili vozilu i legitimacija prevaranta su krivotvoreni.

Mascus preporučuje:

Nikada ne raskrivajte bitnih bankovnih detalja nepoznanim osobama.
Transfer novca rođacima ili prijateljima vas ne mogu zaštititi pred prijevarom.

Nadalje, elektroničko preneseni dokumenti (kao što su skenirani ili poslani ili faksirani certifikati vozila, pasoši, itd. nikada nisu cjelovit dokaz autentičnosti identitete prodavača ili vlasništva vozila ili stroja.

Mascus ne sudjeluje u transakcijama Mascusovih korisnika. Mascus nije obaviješten ko kupuje stroj i od koga.  Svi uvjeti pogodbe se dogovoraju između kupca i prodavača. Mascus nema informacija ili istrumenta, da bi provjerio ili garantirao kreditnu sposobnost ili autentičnost prodavača.
Ako bi ikad primili kakve informacije ili dokumente, da Mascus garantira kreditnu sposobnost ili autentičnost određenoga prodavača onda je takva informacija prijevara. U tom primjeru, nas odmah kontaktirajte. Prema tome nikad ne platite unaprijed.

Vaši osobni podatci:

Bankovne podatke ili podatke kreditne kartice može zahtijevati samo Mascus ako imate Mascus račun i želite platiti za oglas na Mascusu. Poslije toga se te informacije neće nikad zahtijevati, ni putem elektroničke pošte, telefona, faksa ili drugih načina. Nikada ne raskrijte korisničkog imena ili lozinke strancima.

Budite pažljivi sa čekovima!

I prodavači mogu postati žrtve prijevare!

Prodavače se često prevari u dogovorima sa čekovima tako, da vas pozivamo na opreznost.

Ako vam netko kao prodavaču pošalje ček (često iz inozemstva) s time, da je svota na čeku viša od dogovorene prodajne cijene možete pretpostaviti, da je to pokušaj prijevare.  
Cilj toga je, da razliku platite nazad na kupčev bankovni račun! Kasnije saznate, da je ček ukraden ili krivotvoren.

Lažni, sumnjivi e-mail-ovi poznati isto kao "Phishing"

Moguće je krivotvoriti i e-mail adrese:

Kada korisnik traži strojeve ili vozila na Mascusu, Mascus nikada ne traži od vas vaše osobne podatke ili e-mail adresu, broj telefona, faksa, bankovne podatke, podatke iz kreditne kartice i ostale privatne podatke. U slučaju da dobijete ta zahtjev od nas je to sigurno pokušaj prijevare.
Kontaktirajte nas na naš ovlašteni broj telefona ili kontaktne informacije na Mascus.com-u.   

Nikada ne kopirajte pasoša ili dokumentacije vašega vozila ili stroja strancima.Tih informacija se mogu okoristiti prevaranti.

About  „Treuhandservice or accounts“- also know as "Escrow Service"

At Mascus there are no Escrow services or accounts for payment methods, which the buyer or the seller could use. There are also no dealers or sellers that are declared or certified by Mascus as approved or verified by Mascus.
(so called "Seal Members" or others).
Mascus is does not give any certificates or recommendations about sellers or dealers for cash transfers.
Mascus gives no guarantee or insurance against the risk of fraud when buying or selling.

TOP>>

Opći sigurnosni savjeti za dostavu:

Sastanak sa prodavačem:

Uvijek budite pažljivi:

Nikada ne uzmite gotovinu ili čekove sa sobom na sastanke, posebno ako je kraj sastanka sumljiv. Ako vam kraj izgleda opasan, nađite drugi sigurniji kraj.

Ako prodavač nije vlasnik:

Zahtijevajte ovlaštenje vlasnika da prodavač može prodavati njegov stroj. Vozilo/stroj i također dokumenti koji mu pripadaju bi mogli biti ukradeni a vlasnik ne zna, da se njegov stroj/vozilo prodaje.

Identiteta vozila, stroja ili oprem koju kupujete:

Uvijek provjerite ID vozila prije nego što ga kupite! Mora biti ista kao u pogodbi. Serijski brojevi su napisani na šasiji. Potvrdite, da odgovaraju međusobno i sa serijskim brojem na dokumentima. Posavjetujte se sa proizvođačem stroja, ako se nešto ne uklapa, inače bi mogli kupiti stroj koji je možda ukraden.

Digitalni brzinometri

Digitalni brzinometri se mogu manipulirati, da povećaju cijenu stroja. Ako sumnjate u kilometražu na brzinometru odvezite vozilo neovisnome inspektoru, da provjeri.

Testne vožnje:

Kao prodavač budite uvijek prisutni na "testnoj vožnji"! Kupac bi mogao ukrasti vozilo, iako vam ostavi pasoš ili drugi dokument. Ti dokumenti bi mogli biti ukradeni ili krivotvoreni.

Dokumenti za testnu vožnju:

U procesu inspekcije bi trebali imati potrebnu dokumentaciju o vozilu ili strojevima kao dokaz kupcima ali ih nikada ne nosite sa sobom kada ste na testnoj vožnji s kupcem. Držite ih na sigurnom mjestu.

Pažljivo sa sitnim tekstom u pogodbama.

Uvek pročitajte sitni tisak pogodbe. Ogibajte se onih uvjeta, kod kojih se cjena stroja bazira na proceni treče, vanjske osobe/inšpekcije.

 

Dodatna oprema i pribor koji su spomenuti u pogodbi za kupnju:

Uvijek budite sigurni, da je sva dodatna oprema (radio, CD-playeri, slušalice, kablovi, kašike..) navedena u pogodbi.

Oprezno sa krivotvorenim transportnim dokumentima:

Prodavač poslije dogovora možda obavjesti kupca, da je stroj več poslao. Kao dokaz pošalje transportne dokumente i zato zahtjeva od kupca, da pošalje cijelu svotu ili dijel na njegov račun. Ali stroj nikad ne stigne....  Pročitaj više

Uvijek pregledajte stroj osobno tako, da znate šta kupujete. Naručite pošiljku sami kod transportne tvrtke kojoj vjerujete i pridobite garanciju za transport. Provjerite, da je stroj kojega ste naručiti onaj kojega šalju. Dobro je, da prisustvujete u otpremi.

TOP>>

Ostale vrste prijevare:

Telefonska prijevara:

Potencijalni kupac se raspituje o vašem oglasu i traži, da ga pozovete nazad. Broj je naplatljiv. Kad vratite poziv stavi vas na čekanje i vam u međuvremenu zaračunava poziv.   

Krivotvoren izvozni dokument:

Potencijalni kupac ne želi kupiti vašega vozila, nego dodati vaše vozilo na njegovu izvoznu listu za njegove pouzdane kupce. Umesto informacijskog materijala, dobit čete samo račun za to što ste pristali, da uneste vaš stroj na izvoznu listu. Često se dogodi, da prodavači račun plate da i ne provjere što su tako platili.

Upozorenje o angažiranosti Mascusa u dogovorima:

  • Mascus ne sudjeluje u dogovorima, sastancima ili sporazumima među prodavačem i kupcem.
  • Mascus ne odgovara za ništa što se dogodi među korisnikom i trgovcem ili prodavačem.
  • Mascus ne prodaje, kupuje ili nabavlja rabljenu opremu.
  • Mascus ne preporučuje tvrtke, trgovce, prodavače ili rabljenu opremu.
  • Mascus ne može garantirati autentičnost kupaca, korisnika ili rabljene opreme predstavljene na Mascusu.

Za više informacija pročitajte opće uvjete korištenja.

 Upozorenje o ostalim načinima krivotvorenja:

Postoji dosta trikova, metoda i tehnika kojima se koriste kriminalci, da bi zbunili nedužne kupce i prodavače. Svaki dan nastaju nove. Mascus ne spominje svih ali ćemo ipak osvježavati ovaj dopis.

Ovaj sigurnosni savjet je namijenjen kao upozorenju korisnika Mascusa, da budu oprezni kada kupuju i prodaju rabljenu opremu. Preporučujemo zdravu pamet i oprez pred mogućom prijevarom. 

 Mascusova direktna pomoć:

Ako sumnjate, da je nekakav oglas prijevara ili niste sigurni o nekoj ponudi, zapamtite Mascusov ID oglasni broj i kontaktirajte nas:

Mascus International BV
Bijster 3, 4817 HX Breda,
Netherlands
Registration Number: 57776806
communication@mascus.com

Možete nas kontaktirati preko formulara za povratne informacije.