Što su “Email Phishing” lažne prijevare putem e-pošte i kako ih izbjeći - s primjerima

Prijevare koje organiziraju cyber-kriminalci/prevaranti u kojima šalju nelegitimne e-poruke tražeći novac, podatke za prijavu i bilo koje druge osjetljive osobne podatke poznate su kao Phishing. U online okruženju, gdje bilo tko može u bilo kojem trenutku poslati e-poštu, ti phishing napadi postaju sve genijalniji, zato su korisnici interneta skloni biti laka meta. Čak su i velike tvrtke izjavile da su pretrpjele phishing napade, a njihovi zaposlenici su nasjeli prevarama, jer je poslana e-pošta izgledala kao prava.

Mascus stalno istražuje slučajeve lažnog predstavljanja i obavještava naše korisnike o najnovijim prijetnjama. Također poduzimamo razne sigurnosne mjere kako bismo spriječili te događaje. "

Kako možete izbjeći zamke krađe identiteta putem e-pošte?

Evo nekoliko vrijednih savjeta što možete učiniti da izbjegnete ove zamke phishing krađe identiteta putem e-pošte.

Bilo je slučajeva da su nelegitimne poruke e-pošte koristeći logotip Mascusa i brendiranje zatražile da se prijavite na svoj Mascus račun kako biste prikupili vaše osobne podatke, vaš bankovni račun ili podatke i slike strojeva koje prodajete. , Kasnije će se koristiti za obmanjivanje vas ili drugih koristeći detalje koje ste upravo ponudili nesvjesno.

Molimo NE PRIJAVITE se na bilo koju web stranicu koja podsjeća na Mascus! Mi ko Mascus NIKADA nećemo tražiti da pošaljete e-poštom svoje osobne podatke, korisničko ime ili lozinku.

Najčešća vrsta e-pošte s krađu identiteta je e-pošta za potvrdu računa. U ovom slučaju prevaranti šalju e-poštu s adrese za koju se čini da je od Mascus strane i traže da kliknete na vezu i prijavite se na svoj račun na Mascusu iz različitih razloga (vaš račun ističe, dobili ste ponudu itd.)

Ako kliknete na ove vrste veza greškom, prije svega, ne zaboravite uvijek provjeriti URL u pregledniku, a ako ne započne s https://www.mascus.com ili na vašoj lokalnoj web stranici Mascus, odmah nas kontaktirajte.

Mascus web stranica koristi HTTPS kriptiranu vezu ("S" u HTTPS označava "Sigurna") i ima SSL certifikat (SSL označava Secure Socket Layer), što znači da vaš web preglednik provjerava web mjesto zbog sigurnosnog certifikata i potvrđuje da je izdana od strane legitimnog certifikacijskog tijela. Prava stranica web stranice uvijek će imati https u URL-u.

Safety Tip: Checking that the site URL is a valid one
Savjet za sigurnost: Provjerite je li je web URL validan


Ako vas veza u e-pošti vodi do stranice slične Mascusu za koju URL počinje s HTTP-om (na kraju nema S!), To znači da ova stranica NE pripada Mascusu. Nikada ne povjerajte svoje osobne podatke HTTP web stranici.

Ako je URL pokrenut s HTTPS-a, ali vaš preglednik ga označava Nije sigurno kao na slikama u nastavku, to također znači da niste na pravioj Mascus stranici i ne biste trebali nastaviti:


Lažna URL adresa, koja nije HTTPS šifrirana i zašto je označena kao "Nesigurno".


Upozorenje Google Chrome-a o pristupu nepouzdanom izvoru

Imajte na umu da danas lažni prevaranti lako mogu dobiti https certifikate za svoje lažne web stranice tako, da posjedovanje httpsa na adresi web stranice nije 100% dokaz, da je stranica originalna. Uvijek budite oprezni na sumljive znakove.

Za dodatnu sigurnost možete provjeriti Mascus SSL certifikat sa klikom na ikonu Katanac ispred adresne trake u pregledniku i provjerite je li certifikat izdan na www.mascus.com


Pogledajte detalje certifikata u pregledniku (primjeri Chrome i Firefox)


Pojedinosti Mascus SSL certifikata (primjeri Chrome i Firefox)

Primjeri lažnih e-poruka sa zahtjevima za kontakt koji vas usmjeravaju na lažnu web stranicu na Mascusu:

Examples of fraudulent emails containing hidden links to a fake Mascus site
Primjeri lažnih poruka e-pošte koji sadrže skrivene veze na lažnu stranicu na Mascusu

Primjer lažne e-pošte za provjeru računa koji vas usmerjava na lažnu web stranicu na Mascusu:

Example of fraudulent email requesting login into a fake Mascus site
Primjer lažne e-pošte koja zahtijeva da se prijavite na lažnu web stranicu Mascus

Način "Poveži e-poštu s Mascus računom":

Do drugog phishing napada može doći kad ste u kontaktu (e-poštom) s potencijalnim kupcem za stroj oglašen na Mascusu i u nekom trenutku razgovora primite "ponudu" koja zahtijeva hitno odobrenje. U ovom slučaju, veze u e-porukama s tzv. Ponudom upućuju na lažne web stranice koje kradu vaše korisničko ime i lozinku koje koristite za prijavu na svoj Mascus račun ili čak svoj račun e-pošte!

Glavna opasnost je da će prevaranti dobiti pristup vašem razgovoru putem e-pošte i moći će preuzeti e-mail komunikaciju i preusmjeriti sve ponude koje pokušavate zaključiti oko vas i tako prevarati I kupca I vas.

Imajte na umu da Mascus NE ŠALJE takve lažne e-poruke “putem ponude Mascus” niti podržava vezu između vašeg Mascus računa I različtih ponuđača e-pošte.

Nemojte unositi nikakve osobne podatke, Korisničko ime ili Lozinku u takve "Obrasce za ponude" povezane iz e-poruka.


Primjer lažne "ponude". Imajte na umu da Mascus NE ŠALJE takve poruke e-pošte!Primjer lažne web stranice koja nalikuje izgledu Mascus modela i traži od vas da „povežete svoju e-poštu sa svojim računom na Mascusu“. Mascus NE nudi ovu opciju iz sigurnosnih razloga!


Mascus NE ŠALJE podsjetnike o neaktivnosti ili bilo kakvu e-poštu kako bi ponovno aktivirao svoj račun!

Slijedite ove smjernice da ne biste postali žrtve phishing napada:

  • Molimo da Pažljivo provjerite URL u adresnoj traci preglednika i provjerite jeste li na pravom Mascusu prije unosa bilo kakvih detalja
  • NIKADA ne šaljite svoji osobnih podatake ili vjerodajnice

Ako ste odgovorili na bilo koji od ovih phishing e-mailova slanjem korisničkog imena i podataka o lozinci ili imate bilo kakvih nedoumica oko sumnjivih poruka e-pošte, obratite se lokalnom predstavniku Mascusa.

Da biste saznali više o pokušajima krađe identiteta ili pokušajima prevare, pročitajte naš sigurnosni vodić na Mascusu.

Ostanite sigurni digitalno!
Vaš Mascus Tim