Kolačići

1. Uvod
Kada se prijavite na www.mascus.hr Mascus prikuplja informacije o vama i vašem ponašanju na web stranici.
U nastavku možete pročitati o informacijama i kako se informacije tretiraju, kako se informacije koriste, tko može da pristupi informacijama i koga možete kontaktirati u slučaju da imate pitanja ili prigovore u vezi skupljenih informacija.

2. Kolačići
2.1 Što je kolačić?

Kolačić je mali dio podataka koji se sprema na vašem računalu, telefonu, iPadu ili drugom uređaju koji koristite za surfanje internetom. U principu, kolačići mogu da sačuvaju informacije o vašem ponašanju na internetu ili da osiguraju da web stranica radi tehnički ispravno. Kolačić je pasivni fajl koji ne može raširiti viruse ili bilo kakve štetne programe na vašem računalu.
Kolačići čine korištenje interneta lakšim zato što ne morate otpočeti sve ispočetka svaki put kada posjetite web stranicu. Web stranica je u mogućnosti da pomoću kolačića zapamti informacije o vašim podešavanjima. Na primjer činjenica da ne morate uvijek da se prijavite na web stranicu svaki put kada je posjetite, zato što kolačić pamti vaša podešavanja.

2.2 Za što se koriste kolačići?
Kolačići pomažu tako što Mascusu govore o vašoj posjeti. Svi kolačići koje koristimo služe radi boljeg iskustva korisnika i klijenata.
Da bismo zaključili tko posjećujee Mascusweb stranicu, koristimo kolačiće da skupe demografske podatke i korisničku statistiku. Ovdje sakupljamo informacije o tome koliko vremena potrošimo na web stranici, koje kategorije pregledavate, koliko članaka pročitate, da li ste nas posjetili ranije, koji pretraživač i operativni sistem koristite, IP adresu, koje oglase vidite i tako dalje. Na osnovu ovih informacija idemo ka tome da vam prezentiramo oglase koji vas zanimaju. Također koristimo informacije da dokumentiramo i odredimo vrijednost reklama za naše oglašivače.
Uglavnom razlikujemo kolačiće prve i kolačiće treće strane. Kolačići prve strane su napravljeni od strane web stranice koji posjetite. Kolačići treće strane su napravljeni preko elemenata koje treća strana ugrađuje u web stranicu koji posjetite.
Na Mascusu koristimo kolačiće prve strane da sakupimo informacije o vašoj aktivnosti na našoj web stranici. Ovo je na primjer vrsta kolačića koji omogućava da zapamti vaše korisničko ime. Koristimo kolačiće treće strane za naše web analitičke programe kao što su Google Analytics i socijalne mreže kao što je Facebook. Na Mascusu također koristimo kolačiće treće strane da bismo omogućili našim partnerima koji omogućavaju našim oglašivačima da kreiraju ciljani marketing.

2.3 Koliko dugo se kolačići čuvaju?
Vijek trajanja kolačića zavisi od toga kako su oni programirani od strane cijenjenih operatera. Neki kolačići nestanu čim isključite vaš pretraživač, dok se neki čuvaju i nekoliko godina. Mnogi operateri tipično koriste statistiku i kolačiće vezane za životni vijek između 12 i 24 mjeseca. Obratite pažnju da se životni vijek produžuje svaki put kada posjetite web stranicu.

2.4 Kako se kolačići brišu?
Ukoliko ne želite da primate kolačiće možete ih blokirati, obrisati postojeće kolačiće sa vašeg hard diska ili primiti upozorenje da se kolačić čuva u vašem računalu. Pogledajte kako možete da obrišete kolačiće ovdje http://minecookies.org/cookiehandtering.
Ukoliko izaberete da blokirate sve kolačiće ili obrišete postojeće kolačiće sa vašeg hard diska i dalje ćete moći da čitate tekstove na www.mascus.hr , međutim, vjerovatno neke funkcije i servisi neće raditi besprjekorno zato što zahtjevaju da web stranica zapamti izbore koje napravite.

3. Osobni podatci
3.1 Što su osobni podaci?

Osobni podaci su oni za koje vas pitamo o vašim osobnim i korisničkim informacijama, kada koristite određene mogućnosti web stranice. Nikada ne skupljamo osobne podatke osim u slučaju da nam osigurate informacije prilikom registracije, prijavljivanja za događaj, kupovine proizvoda, prijavljivanja na mailing listu, natijecanje, ankete itd. To su primarno informacije o vašem imenu, adresi, poštanskom broju, email-u, spolu i godinama, ali takođe to može biti u formi o interesovanjima, znanju o internetu itd. Sakupljeni podaci neće biti prodati trećoj strani.

3.2 Upotreba osobnih podataka
Osobni podaci se primarno koriste da kompletiraju kupovinu ili servis za koji su podaci vezani. Dalje, podaci će biti korišteni da se stekne bolje znanje o vama i ostalim korisnicima web stranice. Korištenje podataka može uključivati ankete i analize vezane za poboljšanje proizvoda, usluga, tehnologija, pregleda sadržaja i reklama koje ciljaju vaša interesovanja i hobije. Ukoliko ste pristali da primate direktne reklame kao što je mailing lista, dogovori itd., možemo koristiti sakupljene podatke da ciljamo reklame koje dobijete preko telefona, pisama ili elektronskih medija.

Molimo vas zapamtite to da sve informacije koje nam pružite – uključujući osobne identifikacione dokumente – na javnom forumu kao što je online debata, nije uključena u ovu politiku privatnosti i može biti pregledana od strane treće strane koja nije u vezi sa Mascusom. Zato, preporučujemo da pažljivo razmislite o informacijama koje ćete dati na takvim forumima.

3.3 Zaštita osobnih podataka
Prema aktu o zaštiti osobnih podataka vaše informacije će biti čuvane sigurno i povjerljivo. Čuvamo date informacije na računalima sa ograničenim pristupom. Pristup tim računalima je ograničen kontrolnom osoblja i naša sigurnost je kontrolisana kao trajan proces da odlučimo da li se našim podacima pravilno upravlja i odluči da li su vaša prava kao korisnika za vaš račun. Međutim, ne možemo garantirati 100 postotnu sigurnost zbog transfera podataka na internetu. Ovo znači da postoji rizik da drugi dobiju nezakonit pristup vašim informacijama kada se podaci šalju i elektronski skladište.
Budite obazrivi da nam dajete informacije na svojstveni rizik.
U mjeri u kojoj osobne informacije čuvamo imate prava – prema aktu o zaštiti ličnih podataka – da budete informisani o informacijama koje mogu dovesti do vas. U slučaju pojave da je informacija ili podatak o vama netočna ili pogrešna, imate pravo da te podatke ispravite, obrišete ili blokirate. Možete kad god hoćete napraviti primjedbu na činjenicu koje se informacije o vama obrađuju, takođe možete u svakom trenutku poništiti svoju suglasnost. Imate mogućnost da se žalite u vezi tretmana vaših informacija ili podataka o vama.

3.4 Promjene u obradi osobnih podataka
Brzi razvoj interneta uzrokuje promjene u našoj obradi osobnih podataka i to može biti neophodno.
Zato zadržavamo pravo da ažuriramo i promjenimo procedure vezane za procesuiranje osobnih podataka. U tom slučaju mi naravno ispravljamo datum ’’posljednjih promjena’’ na dnu stranice. U slučaju značajnih promjena mi ćemo vam obavijestiti u vidu vidljive poruke na našoj web stranici. Ako imate pitanja slobodno se obratite na Mascus: